dilluns, 18 de maig del 2009

2.Apropament als fets a partir de les fonts directes: Documents oficials relacionats amb la vida de la gent.

Imatges i Cartells de l'època.

Imatge del 19 de juliol del 1936, de les rambles de Barcelona, on es van construïr barricades per lluitar amb l'exèrcit de Franco.

Avió de la legió condor. Enviat pels Nazis.
Imatge del mercadal de Girona.

Imatge de la ciutat de Guernika després del bombardeig

Imatge del bombardeig a Barcelona.


Cartells del Front Popular:




Cartells Republicans

Cartell del Partit Comunista. Cartell de la FAI




Aquestes dues portades pertanyen al diari “La Vanguardia”. Podem observar que una d’elles és del dimecres 25 de gener i l’altre del divendres 27 de gener del 1939, dos dies despres que les tropes franquistes havien derrotat als republicans i havia triumfat el cop. El dia de l’entrada de les tropes nacionals a Barcelona, La Vanguardia no va sortir al carrer per motius obvis. El diari d’aquell dia (26 de gener del 1939) quedava ubicat al bàndol republicà i en el context de la guerra, informava dels horrors des del costat del combat. Per això davant de la situació que venia, els responsables del diari van deixar la redació i els tallers.
És interessant comparar les dos portades, és un perfecte testimoni que es converteix en víctima de la Guerra. Es pot veure clarament la propaganda dels dos bandols en cada portada. La portada en què es defensaven els republicans, cridava la resistència dels barcelonins i de les tropes rapúblicanes. En canvi la portada del dia 27 la crònica va ser redactada des del bandol vencedor, és a dir, la dels nacionals.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada