dilluns, 18 de maig del 2009

1. El Marc històric de l'època. Espanya i Catalunya entre 1936 i 1950

El Front Popular

Al carrer, la crispació va anant augmentant. Hi va haver onades de vagues, crema d’esglésies, assassinats de burgesos i de gent del clergat i enfrontaments armats entre falangistes i militars de les organitzacions obreres, que en molts casos van acabar en mort dels dos bàndols a la vegada un grup de militars dirigits per el general Mola que és un entre molts altres, pensaven en un cop d’estat militar per enderrocar la república. Un altre punt important que va causar el caos va ser la poca determinació i autoritat que tenia en aquell moment el govern i la desunió que hi havia dintre de la mateixa coalició feta entre els partits republicans d’esquerres i el front popular.
Això va causar que en l’any 1936 hi hagués l’assassiant del tinent Castillo, un assassinat provocat per la dreta, i això finalment va acabar amb l’assassinat de Calvo Sotelo que era un líder de la dreta , la crispació de la dreta causat per aquest fet va acabar amb l’alçament militar l’any 1936 que acabaria convertint-se amb el cop d’estat del general Francisco Franco.




General Francisco Franco i General Mola.


Vida de la gent durant la guerra

Durant la guerra la vida de la gent a Espanya com es pot suposar era dolenta però va haver-hi llocs on la guerra va ser molt més dura com per exemple a Madrid i Barcelona ja que eren les dos ciutats més grans i importants, va haver-hi altres ciutats on es defensava la república que també van patir una guerra molt dura com a Guernica que està a al PaÍs Basc on defensava la república i on es a patir uns bombardejos molt durs on i va morir molta gent, bombardejos executats per la aviació Condor que era una aviació Nazi.
En llocs on el cop d’estat va guanyar abans com a les dues Castelles, Galícia, Càceres, part d’Andalusia occidental, Navarra, les Balears i les Canàries, aquests llocs al haver-se rendit al cop d’estat no van patir una guerra tan cruel i també sabent que la guerra del cop d’estat va ser molt llarga i dura.


La repressió dels vençuts

La post guerra en la zona republicana va ser molt dura ja que les zones on hi havia la important producció agrícola estava dominada per els “nacionals” que és com s’anomenava al bàndol franquista, això va produir un augment de la fam en els llocs republicans. I apart les autoritats van determinar la quantitat d’aliment que podia rebre cada família i això va causar que les famílies que estaven en territori nacional rebessin més aliment i els que estaven en zona republicana rebessin menys.

Vandera Republicana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada